Log ind

Redaktionen anbefalerUge 24, 2019 
Lad guldfeberen rase!

Det kræver blot en guldspray at skabe dagevis af sjov og glæde hos børnene.

Alt I skal gøre er at samle en masse småsten og spraye dem til flotte guldklumper, I i al hemmelighed kan begrave i sandkassen. Så kan børnene gå på jagt, og så snart den første guldklump er fundet, vil iveren helt sikkert sprede sig.

Måske guldet senere kan bruges som betaling i en butiksleg, eller måske I afholder sommerfest og lader guldet agere betaling for forfriskninger? Mulighederne er mange.

Go' guldjagt!Uge 9, 2019
Sådan laver I sukkerfri fastelavnsboller

Fastelavnsbollerne kan laves sammen med børnene i alle institutioner, uanset hvilken sukkerpolitik I har. Der er både gulerødder og abrikoser i den lækre opskrift, som er lavet af Jens Modéer.

Rigtig god fastelavn!


Fastelavnsboller med solbærskum
(32 stk.)


DU SKAL BRUGE: 

Solbærskum:
6,5 dl piskefløde
13 spsk. marmelade

Boller:
225 g gulerod, fintreven
1 tsk. salt
50 g gær
4 dl lunken mælk
100 g havregryn
80 g smør/olie
ca. 625 g hvedemel
100 g tørrede abrikoser i småtern

Solbærmarmelade:
300 g solbær, frost
100 g dadler
1/2 vaniljestang
vand


SÅDAN GØR DU:

Solbærmarmelade:
Start med solbærmarmeladen ved at koge bær, dadler, vaniljekorn og den tomme stang i 20 minutter. Massen skal være tyk, og alt overskydende væske skal være fordampet. Marmeladen blendes og stilles på køl.

Bolledejen:
Bolledejen forberedes ved at udrøre gæren i mælken.
Tilsæt salt, gulerødder og abrikos.
Smørret smuldres i melet.
Mel, smør og havregryn tilsættes væsken, og der æltes grundigt.
Lad dejen hvile i et kvarter under et klæde.

Dejen deles i 32 stykker, som formes til små boller. Lad bollerne hæve på bageplade til dobbelt størrelse i ca. 30 minutter.
Bollerne pensles med mælk og bages, til de er gyldne ved ca. 225° i ca. 10 minutter.

Lad bollerne køle helt af. Imens forberedes solbærskummet.

Solbærskum:
Pisk fløden, og vend forsigtigt marmeladen i.
Skær toppen af bollerne, og tag en smule af bollefyldet ud. Det svarer til omkring en teskefuld. Fyld hullet i bollerne med solbærskum og server!

Tip: Udskift solbær med blåbær, og vælg gerne en blanding af eksempelvis tørrede dadler, abrikoser, figner og svesker. Marmeladen kan sagtens stå på køl et par dage før brug.


Opskrift er venligst lånt fra kogebogen: 
Modéer & Munkholm - sukkerfri kogebog af Jens Modéer og Anja Skjellerup-Munkholm
Uge 6, 2019 
Bogstav-bingo

Hvis I vil lege med bogstaver, eksempelvis i storegruppen, så er det oplagt at lave jeres egne bingo-plader!

Det tager kun et øjeblik at printe de gratis bingo-plader ud fra My Free Bingo Cards, og man vælger selv, hvor mange felter og hvad der skal stå på pladerne.

Skal det være alle bogstaverne eller børnenes navne? Har I sat ord på alle tingene på stuen, kan I lege med de ord. Eller hvad med alfabetets vokaler, som I synger jer frem til med 'Tre små kinesere på Højbroplads'?

God fornøjelse!


Uge 51, 2018 
Genbrug er guld

Hvis I hører til dem, der har en god, stor legeplads, så er der måske også plads til en ny og ganske gratis nytårs-tradition: Skriv ud til alle forældrene, at de kan aflevere det brugte juletræ på legepladsen efter nytår og dermed bidrage til mange pædagogiske aktiviteter i det nye år.

Måske får I en hel juletræs-labyrint foræret og sidenhen kan I sammen med børnene save grangrenene af til hulebyggeri eller som 'dyne' til den sarte nytte- og blomsterhave.

Glædelig jul!


Uge 50, 2018 
Digitale nisseløjer

Lad børnene være med på lidt nissesjov på jeres stue og lav jeres digitale indtjekning om med - nye og måske lidt frække - nisseportrætter af børnene! 

Alt, hvad man skal bruge, er en enkel nissehue, når I opdaterer portrætterne, og så er der ellers garanti for smil og kommentarer, når forældrene tjekker ind og ud resten af julemåneden! 

Måske trænger I alligevel til at lave nye aldersvarende billeder, som I så kan hygge jer med at opdatere igen i det nye år. Fortsat god december.


Uge 43, 2018
Sæt fantasien i spil med en sansende uhyggelig gyserfortælling - eksempelvis til halloweenfesten!

Sæt jer med børnene i en rundkreds. Alle børnene skal have lukkede øjne eller måske bind for øjnene - og så går det løs...

Vælg evt. en fortæller og en hjælper. Fortælleren må gerne have en livlig fantasi og evne til at digte undervejs. Start fx historien sådan her: 

Gamle Jørgen er død på plejehjemmet, men inden han skal ned til ormene, får I lov at tage afsked med ham – eller med resterne af ham – en sidste gang. Jørgen var nemlig meget, meget gammel, så da han døde, faldt han helt fra hinanden. Derfor må I nu sige farvel til ham i små bidder. Her kommer allerførst Jørgens øjne …

Fortælleren eller hjælperen sender nu den første 'lig-del' rundt. I virkeligheden er der selvfølgelig tale om forskellige hverdagsingredienser fra køkkenet. ’Øjnene’ er derfor skrællede cherrytomater, og mens børnene mærker på dem efter tur, kan I tale om alle de mærkværdigheder (eller uhyggelige ting), Gamle Jørgen har set med de øjne i sit liv. Fortællingen fortsætter nu med de følgende ingredienser: De flækkede mandler er Jørgens negle (har han mon brugt dem til at kradse øjnene ud på nogen – eller bare til at klø sig selv på ryggen?), tørrede abrikoser er ører (hvad har Jørgen mon hørt med dem?), hjernen er blomkål, tørrede majs er tænder, og kogt spaghetti er tarmene. Med lidt fantasi kan I selv kigge ude i køkkenet efter flere makabre ingredienser til knogler, tunge, hud og hår? 

Til sidst kan I lave en lille huskeleg, hvor børnene gætter, hvad de i virkeligheden følte på. 
Rigtig uhyggelig fornøjelse!

Psst …! Find mange flere halloween-aktiviteter her.


Uge 41, 2018
Lav æblechips i tørreskabet!

Har I nogensinde eksperimenteret med at lave lækkerier i tørreskabet? Skabet egner sig perfekt til at lave eksempelvis tørrede krydderurter eller æblechips - og børnene vil helt sikkert synes, det er et sjovt påfund.

Til æblechips skal I bruge søde æbler, hvor I først har fjernet kernehuset med en kernehusfjerner. Skær æblerne i så tynde skiver som muligt og fordel dem på en bageplade med bagepapir. Drys eventuelt lidt kanel over.

Herefter er det blot at tømme tørreskabet for våde sokker og flyverdragter, komme æblerne ind og skrue helt op. Følg med i tørre-processen, men regn med, at æblechipsene skal have mellem fire og seks timer. Chipsene er færdige, når de ser gyldne og lækre ud. Lad dem køle lidt af ude, inden de nydes som en lækker efterårs-snack. 

God fornøjelse!


Uge 35, 2018 
Nyt på Leg og lær: Forløbet Tæt på hjorten

Mange børn kender til bondegårdsdyr og kæledyr. Men hvad med Danmarks mange vilde dyr? I forløbet Tæt på hjorten, skal I gennem en række aktiviteter lære et vildt dyr indgående at kende.

Uge 35, 2018 
Byg en venskabsbænk med børnene - og få gang i vigtige samtaler

’Hvem vil lege med mig?’, står der på den hjemmebyggede bænk. Inspireret af kampagnen ’Fri for mobberi’ er tanken, at børnene kan sætte sig på bænken, når de ønsker at lege med nogen. Børnehaven på Amager bruger den blandt flere tiltag til at opbygge en kultur om at være omsorgsfuld over for hinanden og danne nye legerelationer.

TIP: 
Lad børnene være med i hele processen med byggeriet og snak med dem om, hvad man kan gøre, når der sidder en kammerat på bænken.
Sørg for, at ingen børn kommer til at sidde alene i længere tid ad gangen ved at hjælpe dem med at komme med i en leg, hvis ingen af de andre børn 'bider på' af sig selv.
Bænken er også et godt udgangspunkt for en evaluerende snak med børnene efter et stykke tid. ’Virker bænken?’, ’Gode eksempler’ osv.


Uge 34, 2018
Tegnetip til legepladsen

Det er dejligt at rykke udenfor med papir, farver og tusser, når vejret tillader det, men tegningerne blæser nemt væk, og de grove træborde og -bænke fungerer ikke særligt godt som tegne-underlag.

Elastik-mapper er løsningen på det hele! De koster næsten ingenting (er set til 5 kr. pr. stk.) og kan fås i en masse farver. Børnene kan have deres helt egen mappe og finder hurtigt ud af, hvor let man fæstner et stykke papir udenpå mappen ved at bruge elastikkerne.

Når tegningen er færdig, lægges den ind i mappen, som (selvfølgelig) kan bruges igen og igen og opbevares i barnets skuffe eller taske. En anden fordel er, at tegningerne ikke bliver krøllede. 


Uge 33, 2018
Magiske malerier

Hvis I har en gammel tavle eller en anden mørk flade/væg/mur på legepladsen, kan I med lidt pensler og en spand vand kreere ’hemmelige’ malerier. Lad børnene male med vandet og snart opleve, hvordan malerierne på magisk vis forsvinder igen, når vandet fordamper.

Prøv med forskellige størrelser pensler, svampe og andre materialer, så børnene får prøvet forskellige muligheder af og samtidig bliver klogere på vanddamp gennem leg.


Uge 32, 2018
Stenmajor

Det kan være besværligt med brætspil ude på legepladsen, når brikkerne blæser rundt! Men dette lille og lærerige spil flyver ingen vegne og kræver blot lidt sten fra børnenes lommer, et par skåle og noget vand.

Sådan gør I: 
 1. Lad børnene fylde lommerne med småsten fra legepladsen, stranden, skoven, eller hvor I ellers kan finde dem.
 2. Fyld en stor skål med vand og sæt en lille skål ned i vandet, så den flyder ovenpå.
 3. Nu skal børnene efter tur forsigtigt lægge en sten i den lille skål. Det gælder om ikke at sænke skålen med sten, og det kræver forsigtighed akkurat som i Klodsmajor!


Uge 29, 2018
Nyt på Leg og lær: Den styrkede pædagogiske læreplan

Portalen er nu opdateret efter de nye bestemmelser. Her kan du se de 6 læreplanstemaer og tilhørende læringsmål og desuden læse om, hvordan Leg og lær taler sammen med den nye læreplan.

Hybenrose_rosenvand
Uge 25, 2018
Lav rosenvand af hybenroser

Mon ikke børnenes mødre eller bedstemødre vil blive henrykte for en lille flaske ægte rosenvand helt uden kemi, som børnene selv har lavet?
Hybenroser er oplagte at bruge, og lige nu blomstrer og dufter de mange steder ved skove og kyster.

Det skal I bruge:
 • Masser af hybenroser (man kan godt bruge andre roser, men det er vigtigt, at de dufter, og man skal væres sikker på, at de må plukkes)
 • En gryde, et sylteglas eller anden beholder med låg eller prop
 • Kogende vand
 • Små glasflasker/parfumeflasker
 • En tragt
 • Evt. hvide labels til etiketter
Sådan gør I:
 1. Pluk forsigtigt kronbladene af blomsterne
 2. Læg forsigtigt bladene i beholderen
 3. Overhæld dem med kogende vand så de er helt dækket
 4. Sæt låg eller prop på og stil beholderen et sted, hvor der ikke kommer sollys
 5. Lad rosenvandet trække i 1-2 dage
 6. Si bladene fra - fx gennem et viskestykke eller et kaffefilter
 7. Hæld rosenvandet på små flasker gennem en tragt, put evt. et enkelt kronblad i som pynt og forsyn flasken med barnets hjemmelavede etiket.
Rosenvandet duppes forsigtigt i ansigtet og/eller på halsen med en vatrondel.

Tip: Hvis man tilsætter sukker i rosenvandet, kan det bruges til desserter - og det holder længere.

Fars dag2
Uge 23, 2018
Fars dag - eller fødselsdag

Da Kronprinsesse Mary holdt sin meget omtalte og roste fødselsdagstale til Frederiks 50 års fødselsdag, var der en rørende passage, hvor hun gengav, hvad parrets fire børn havde sagt om deres far.

I kan gøre det samme i anledning af Fars dag den 5. juni. For mon ikke alle børnenes fædre vil blive glade for at få en sød og sjov far-tegning med hjem? Lav jeres egen far-tegning eller hent en færdig tegning her, som kan printes (pdf).

Skriv ned, hvad børnene siger om deres far: Hvad er han god til, hvad er det sjoveste at lave sammen med ham, og hvad mon han dufter af? Der kommer helt sikkert mange originale svar, og bagefter skal tegningen selvfølgelig farves, ansigtet skal tegnes færdigt og endelig skal den afleveres til far. Vi viderebringer straks den søde idé, som også sagtens kan bruges ved andre lejligheder - fx når et af børnenes forældre eller bedsteforældre har fødselsdag!

Mælkebøtter
Uge 21, 2018
Mælkebøtte-snacks

Mælkebøtter findes overalt og blomstrer det meste af sommeren. Mange laver kranse af de gule blomster eller fine buketter til bordpynt. Men man kan faktisk også spise blomsterne, og det skulle endda være godt for både hovedpine og maveonde. Pluk en skålfuld mælkebøtter med ungerne og sørg for at eventuelle smådyr bliver skyllet væk. Herefter er det blot at lave en god, tyk pandekage-dej, dyppe blomsterne i dejen og stege dem med hovedsiden nedad på en pande over bålet. Den lille mundrette snack serveres eventuelt med et dryp honning eller andet sødt til.
Velbekomme!

Solur
Uge 20, 2018
Byg et solur

Med jeres eget simple solur kan børnene få en tidsfornemmelse - og tidsforståelse for dagens vante rytme. Se her, hvordan I gør:

Det kræver en solrig plet og ellers blot en pind og eksempelvis nogle sten til at markere ’tiderne’.
Start først på dagen med at sætte en forholdsvis høj pind i midten af ’skiven’. Der, hvor skyggen lander, placerer I en sten. I kan eksempelvis angive klokken eller tegne noget formiddags-frugt. Se nu, hvordan skyggen vandrer og vær klar med næste sten, der eksempelvis kan angive, hvornår I skal give børnene solcreme på!

Sådan kan I fortsætte urskiven rundt og fremover følge jeres eget solur, der sikkert også giver anledning til mange spændende snakke om skyggens vandring.

God fornøjelse!

Krus
Uge 19, 2018
Sjove 'levende' krus

Skab jeres egen lille tegnefilm, labyrint, påklædningsdukke eller noget helt fjerde. Det eneste, I skal bruge, er nogle gennemsigtige plastikkrus og en tush/speedmarker.

På et krus tegner I eksempelvis en simpel mand. Dernæst sætter I et krus udenpå og tegner først en hat på manden. Prøv at dreje det yderste krus - nu kan I give manden hat på - og tage den af igen. Tegn og drej yderligere og giv manden et par fjollede tænder, solbriller eller et overskæg.

Lad børnene dreje kruset og se, hvordan manden ændrer karakter. Med lidt fantasi kan idéen varieres i det uendelige: Tegn eksempelvis en masse fisk, der skal undgå en fiskekrog, en mand, der spiser mad, et par, der skal kysse - eller hvad med at lave en lille labyrint? Hvad sker der hvis man begynder at bruge farver, fotos og bogstaver - og kan man også bruge tre krus?

Inspirationen er hermed givet videre.

Vandpost_bornehave
Uge 18, 2018
Indbydende vandpost

I sommervarmen er det vigtigt, at børnene drikker masser af vand.
Det er derfor en god idé at have en fast vandpost på legepladsen, hvor børnene altid kan få noget at drikke.

Gør det til en sjov aktivitet allerede fra starten af dagen at gøre vandposten klar. Hvis I fx spiser formiddagsfrugt med børnene, kan I bruge nogle af appelsinerne eller jordbærerne til at putte i kander eller drikkebeholdere og lade dem stå i køleskabet til senere. Citroner og agurker gør sig også godt i en kande vand - både hvad angår smag og udseende.

I kan også putte frugtstykker i fryseren, så de fungerer som isterninger dagen efter - eller gå på opdagelse i køkkenhaven efter eksempelvis citronmelisse eller mynte, som ser smukt ud i vandet og har en frisk smag - gerne sammen med en masse isterninger.

Sylteglassene med hane på fås i isenkræmmerbutikker.
Skål!

Insekthotel
Uge 15, 2018
Byg et insekthotel

Insekthoteller kan købes færdige, men er meget sjovere at lave selv og børnene får derved også mere ejerskab.
I bestemmer selv størrelsen og udseendet - eventuelt ud fra en gammel kasse, stumper af brædder, eller hvad I ellers kan skrabe sammen – måske med hjælp fra forældrene.

Kassen behøver ikke være tæt, snarere tværtimod. Der skal gerne være mange små hulrum og opdelte (gerne skæve) hylder til de forskellige naturmaterialer.

(Tip: en hurtig Google-billedesøgning på insekthotel kan give masser af inspiration)

Sammen med børnene indsamles alt fra grene og kviste til grankogler og mos. Det behøver ikke udelukkende at være naturmaterialer – også gamle byggematerialer, mursten med godt med huller i, papruller eller potteskår kan bruges.

Nu skal der leges og eksperimenteres med at fylde de forskellige små ’hotel-værelser’, og hvis I allerede har lidt insekter, kan I jo tjekke dem ind på hotellet.

Placér hotellet ude i det fri i børnehøjde, et sted hvor det også får lidt regn og fugt - akkurat som de steder, hvor I finder dyrene. Ud over at insekthotellet har en dekorativ funktion, har I nu et sted at snakke om insekterne og deres betydning for naturens cyklus, såsom at få bestøvet områdets blomster og frugttræer, nedbryde gamle planter og give ernæring til fuglene. Derudover har børnene også et sted de kan putte dagens fangst af kriblende og krablende insekter hen.
God fornøjelse!

Hyldeplads
Uge 13, 2018
Ekstra hyldeplads

Mangler I ekstra plads til fx perler og pailletter? Det eneste, I behøver, er en skruetrækker, nogle skruer og en masse tomme glas med skruelåg. Lågene skrues fast på undersiden af en hylde og vupti! har I dobbelt så meget plads.

Samtidig bliver materialerne mere synlige for børnene og måske endda sjovere at sætte på plads igen efter brug. God fornøjelse!

Aeggequiz
Uge 12, 2018
Påske-æggequiz

Bliv klogere på æg med ægge-quizzen, som I fx kan bruge enten til morgensamling, som en tale til påskefrokosten, eller når æggene er trillet ned ad bakken.

Undervejs kan I kontrollere nogle af svarene med rigtige æg for at afgøre, om de nu også er korrekte! Hvem får flest rigtige svar og er et rigtigt ’æggehoved’?   

Sandt eller falsk om æg:
 

1. Brune høns lægger brune æg og hvide høns lægger hvide æg
Svar: Falskt. Det kan godt være omvendt, selvom det ofte er rigtigt. Det er racen er er afgørende.  

2. Hurtige fugle lægger spidse æg og langsomme fugle lægger rundere æg.
Svar: Sandt. Der skal spares på pladsen når man skal være en hurtig flyver.  

3. Et hårdkogt æg snurrer langsommere rundt end et råt æg.
Svar: Falskt. Det er lige omvendt - prøv selv!  

4. Runde æg findes sjældent i fuglereder højt oppe, da de lettere triller ud og kan gå itu.
Svar: Sandt. Jo længere nede mod jorden, jo mere afrundet.  

5. Gamle æg er nemmere at pille end friske æg.
Svar: Sandt.  

6. Er et æg friskt vil det flyde ovenpå i et glas vand.
Svar: Falskt. Et for gammelt æg vil flyde ovenpå, da der er dannet luftbobler indeni.  

7. Danmark er det eneste land i verden, der putter æg i køleskabet i butikkerne.
Svar: Sandt.  

8. Jo ældre hønen er, jo større æg lægger den.
Svar: Sandt.  

9. Ét hønseæg kan bære op til 50 kg. uden at det går i stykker.
Svar: Sandt. En fuldvoksen person kan godt stå på en bakke æg.    

10: Det tager præcis lige så lang tid at hårdkoge et strudseæg som et hønseæg.
Svar: Falskt. Det kan tage op til 1,5 time for et strudseæg.  

11: I gamle dage var det almindeligt at vaske hår i æggeblomme.
Svar: Sandt. Hvem tør prøve?

Snelege2018
Uge 9, 2018
Gode vinterlege

Ægte vintervejr med sne og kulde er efterhånden en sjældenhed i Danmark, men når det endelig er her, er det bare om at komme i gang med vinteraktiviteterne.

1: Snelygter

Byd vinteren- og forældrene velkommen med snelygter foran jeres institution. Lav en ring af snebolde og hav nogle flere snebolde klar til at stable ovenpå. Sæt et eller flere fyrfadslys i midten og byg forsigtigt op omkring. Put eventuelt lysene i et glas, stil det et sikkert sted og helst hvor det ikke blæser ind. Alternativt brug batterilys.

2: Børnenes olympiske vinter-lege

Når det er koldt, skal der bevægelse til for at holde varmen! I kølvandet på det officielle Vinter OL er det oplagt at lave børnenes egne olympiske vinter-lege. I kan lave en ny aktivitet til hver dag i ugen, eksempelvis disse, der ikke kræver megen planlægning:
Skyd til måls med snebolde – hvem kan ramme dåsen? Stafet med snemandens gulerodsnæse – hvilket hold kommer først igennem stafetten og får sat snemandens næse på til sidst? Glidebane: Hvem kan glide længst med tilløb? Snetårnet: Byg det højeste snetårn på to minutter med sandspandene. Kælke-slalom: Træk jeres hold gennem en forhindringsbane på tid. ...

Men hvad nu, hvis sneen slet ikke kommer?

3. Tyvstart foråret

Kalendermæssigt er marts måned en forårsmåned. Træernes grene er fulde af knopper og venter på varmen. Tag en grensaks med, næste gang I er på tur og pluk grene fra eksempelvis pil, hassel og hyld. Sæt dem i en vase med vand og se, hvor hurtigt de springer ud. Så kan foråret komme!

4. Så mal den!

Hvis snevejret bliver helt væk, kan børnene lave snevejr på deres tegninger på en sjov og enkel måde: Tag en gammel tandbørste, dyp den i lidt tynd, hvid maling og sprøjt ’sneen’ ud over den færdige tegning – gerne på sort papir eller pap – og vupti! har I snevejrstegninger eller vejrudsigter lige til at hænge op på stuen.

Mudder
Uge 8, 2018
Vask hænder i mudder

Det kan sagtens være sjovt at vaske hænder! Der er god grund til at være opmærksom på hygiejnen – særligt i forkølelses- og influenzaperioderne – men det behøver jo ikke at være kedeligt! Lad børnene øve sig i håndvask ved at lade dem stikke hænderne i en skålfuld dejlig, hjemmelavet mudder! Pludselig bliver det meget mere synligt, hvor man får vasket sig, hvordan et håndtryk kan smitte af, når hænderne ikke er vaskede, og hvor grundig man skal være for til sidst at få hænderne rigtigt rene igen med vand og sæbe.  Endelig en god grund til at få lov at lege med mudder – og nok noget, som børnene vil huske fremover!

Livevendespil
Uge 4, 2018
Live-vendespil

De fleste børn kender det klassiske vendespil eller huskespil/memory. Derfor er legen ’Live-vendespil’ let at gå i gang med – både ude og inde.

Spilleregler: 
To børn vælges til at spille om at få flest par, akkurat som i et klassisk vendespil. De to spillere venter et afsides sted, mens de øvrige børn sættes sammen to og to. Parrene aftaler en éns lyd og/eller bevægelse, som de skal fremføre, når de bliver valgt. Herefter hentes de to spillere, som skiftes til at gå rundt mellem børnene og udvælge to ’kort’ - ét ad gangen præcis som i et almindeligt vendespil. Når en spiller får et par, går parret til side, og vinderen er - selvfølgelig - det barn, der har fået flest par, når alle par er fundet.  Legen kan varieres med alt lige fra bogstaver og tal, der vises og siges, til sjove dyr, gymnastik-bevægelser mm.

Pst ... Legen er også sjov for voksne.

Mandler baal
Uge 1, 2018
Karamelliserede mandler over bål!

Karamelliserede mandler på bål! Mangler I en udendørsaktivitet, der både varmer i en kold tid og er sjov og hyggelig? Så prøv at lave karamelliserede mandler på legepladsens bålplads.

I skal bruge:
 • 3 dele mandler
 • 2 dele sukker
 • 1 del vand
Alle ingredienser hældes i en tykbundet gryde, der gerne må blive sodet, og sættes på et glødende bål. Der skal røres jævnligt med en grydeske, mens det meget varme sukker smelter. Når sukkeret er karamelliseret, hældes mandlerne ud på et stykke bagepapir og spredes, så de kan køle lidt af. Skil dem ad, mens de stadig er lune, og nyd dem ved bålet. Mums!

Mandarinlys
Uge 51, 2017
Lav et citruslys til solhverv

Den 21. december er det årets korteste dag – også kaldet vintersolhverv – og det betyder, at dagene lige så stille bliver længere. Byd de lysere tider velkommen med dette sjove eksperiment, der kun kræver en citrusfrugt, fx en mandarin, og en sjat olivenolie:

Skær frugten midt over og skær forsigtigt frugtkødet ud med en lille kniv - evt. en graprfrugtkniv - eller skrab det ud med en ske. Det er vigtigt, at den hvide midte bliver siddende, da den skal fungere som væge. Hæld olivenolie i og vupti! Så har I et smukt, velduftende lys, der kan brænde i flere timer. Skær evt. en stjerne, et hjerte eller et andet mønster i den anden halvdel af frugten og brug den som top. Husk at sætte lyset oven på et fad af en slags. Brug lyset ude foran institutionen eller som pynt til børnenes julefrokost!

Bingoplader
Uge 50, 2017
Julebanko med pebernødder

De sidste dage inden jul skal der selvfølgelig hygges lidt ekstra i børnehaven - og hvorfor ikke hygge og lære på samme tid? Julebanko med pebernødder er en sjov måde for børnene at blive klogere på tal - og samtidig træne en række evner. Dels øves deres finmorik, når de skal have styr på deres pebernødde-brikker på pladen. Tålmodigheden trænes, når børnene venter på numrene, og så skal de også koncentrere sig om at lytte. Kan man tåle, at de andre måske vinder en lille præmie? Og kan man mon lade være med at spise alle pebernødderne undervejs? I kan evt. printe jeres egne bankoplader her.

Baal
Uge 48, 2017
Lys i mørket!

Det er mørkt, når vi står op og mørkt, når vi går hjem. Selv om det kan virke trist, er det også tiden, hvor hyggen for alvor kan få lov at sprede sig. Efter indtoget af batterilys, lyskæder og andre ufarlige lyskilder er det blevet meget nemmere at invitere hyggen ind i institutionen. Put fx batteridrevne lyskæder eller batterilys i dukkehuset eller lege-ovnen og brug lyskæder til at skabe stemning i hulen eller læsekrogen. Prøv også at bygge et ‘indendørs-bål’ med batterilys til morgensamlingen eller se den magiske effekt, det giver, når der er lys under vattet i nisselandsbyen. Og så er der selvfølgelig Lucia-optoget, der snart skal øves, juledekorationerne og andre lyse ideer i den kommende juletid.

Nissehule
Uge 47, 2017
Byg et nissebo

Mon der er nisser i institutionen? Find ud af det ved at bygge et rigtig hyggeligt nissebo, som nissen måske kan få lyst til at flytte ind i. Her har vi indrettet et akvarium til nissen, men I kan også sagtens bruge en pap- eller trækasse, eller indvie et hjørne af legepladsen til nissehule.  En skovnisse kræver eksempelvis at man er ude og besøge dens naturlige habitat og indsamler natur-materialer til boet. Opbyg fx en god skovbund med blade og mos og indret herefter nisseboet med en træstub, bark og grene - og gerne et sted, hvor nissen kan skjule sig.  Pynt til sidst op til jul - måske med et lille juletræ, lidt hjerter og guirlander. Nu skal der holdes godt øje med spor efter nissen. Bliver grøden spist, kommer der små fodspor eller måske lys i nisseboet? Husk at nisser bliver tiltrukket af god julestemning, men kan også drille, hvis de bliver glemt..

Grankogler_spraymalet
Uge 47, 2017
Gratis julepynt i granskoven

Man skal altid have et lager af gode grankogler klar, når vinteren kommer. Fyld poserne (sammen med andet godt natur-julepynt), når I er på tur, og læg koglerne frem hjemme i børnehaven. Her vil I snart se, hvordan koglerne åbner sig i det tørre indeklima. Brug dem som julepynt både inde og ude, spray dem med sne- eller glimmer-spray og hæng dem op i flot silkebånd. I kan også lave små juletræer af dem til nisselandskabet og juledekorationerne.
Slim
Uge 46, 2017
Slim for alle pengene!

Slim er mindst lige så sjovt som modellervoks - og I kan nemt lave jeres helt egne 'snotklatter' med få ingredienser! Børnene fascineres og stimuleres, når de ælter slimen mellem hænderne, og I kan eksperimentere med det - eksempelvis ved at putte en klump ned i et glas for at fremtrylle pruttelyde. Det er også muligt at give slimen farver og endda ændre på konsistensen, så den bliver mindre klistret og mere formbar - det er også sjovt med glimmer - hvis man vel at mærke ikke har noget imod at have glimmer på alting i ugevis! Sådan gør I:

1 tube skolelim (100 ml) og 1 teskefuld bagepulver røres sammen i en skål. Kom omtrent lige så meget- eller gerne mere - barberskum i og rør godt rundt, så det opnår en flydende konsistens. Tilsæt kontaktlinse-væske lidt efter lidt mens I ælter godt, indtil I opnår den ønskede konsistens og slimen 'slipper' hænderne. Del eventuelt portionen op i flere dele og tilsæt forskellige frugtfarver. Opbevares i luftæt beholder.
OBS: Egner sig ikke til vuggestue!


Uge 44, 2017
Nyt på Leg og lær: Forløbet Sans et værk

9 metoder viser, hvordan børn kan involveres kropsligt i det, de ser. Se, hvordan barnets fantasiverden kan sættes i gang, når der kigges på kunst.
Efteraarsblade
Uge 44, 2017
Ballade med blade

De smukke efterårsblade, der lige nu ligger overalt i bløde bunker, indeholder timevis af gratis aktiviteter. I kan bruge dem som de er til bordpynt, I kan presse dem og bruge dem til flotte collager eller endda prøve at gøre dem langtidsholdbare, så de kan bruges til fx navneskilte: Læg dem i blød et døgns tid i en blanding af tre dele vand og én del glycerin (fra Matas). Prøv også at pakke bladene ind mellem to lag køkkenfilm, som kan hænges op på vinduerne, så bladene 'drysser ned' hele tiden. Og så er der selvfølgelig den altid populære hoppe-i-blade-i-skoven-aktivitet, som alle børn elsker!

Bogreol_palle
Uge 43, 2017
Bogreol i børnehøjde

Kniber det med pladsen til alle jeres bøger? Så lav en skæg og anderledes bogreol af en klassisk euro-palle. Det eneste, I skal gøre, er at tilføje tre vandrette brædder på den oprejste palle, som vist på billedet. Resultatet er en rustik reol, der gør både store og små bøger indbydende i børnehøjde. Hvis I er mere til farver, så vil børnene helt sikkert gerne male den ude på legepladsen - God fornøjelse!

Efteraarstrae
Uge 41, 2017
Efterårsblade

Der er ikke længere nogen tvivl - efteråret har meldt sin ankomst, og bladene er begyndt at skifte farve. Få opdateret jeres udstillingsvæg eller entréen med denne hyggelige aktivitet mens tørreskabene knokler: I skal bruge pap i efterårets farver, sakse, blyanter og lim.  Lad børnene tegne omridset af deres hænder, som efterfølgende klippes ud. De mindst fingernemme kan evt. tegne deres arme på brunt pap, som bruges til træets grene. Skriv børnenes navne på 'efterårsbladene' og byd efteråret indenfor.

Roelygte
Uge 37, 2017
Lav roelygter til høstfesten

September måned er den store høstmåned, og høsten skal være i hus inden Sct. Mikkelsdag d. 29. september. I gamle dage sørgede børnene for belysningen til den efterfølgende høstfest - med roelygter, der minder lidt om græskar-lygter. Lav lygterne sammen med forældrene til høstfesten - og lad dem lyse op i den mørke tid, vi går i møde.

Cykelbivuak
Uge 35, 2017
Cykel-bivuak

I vuggestuerne er det populært at transportere børnene rundt med ladcykler. Men vidste I, at man blot med en presenning og lidt reb også kan bruge cyklerne til at lave et simpelt sovested i tørvejr til børnene, uanset hvor I parkerer? Billedet ovenfor illustrerer, hvordan to Christiania-cykler er parkeret med baghjulene mod hinanden på midten af presenningen. 'Taget' skabes ved, at I trækker resten af presenningen rundt om cyklen, over sadlerne, for til sidst af fastspænde hjørnerne på cyklernes forende! Med lidt øvelse tager det ingen tid, før I nemt har skabt en bivuak, der også kan bruges til skyggehygge med lidt medbragte tæpper og bøger.

Saebebobler
Uge 34, 2017
Nyd det sidste, der er tilbage af sommeren med sæbeboble-sjov!

Lav jeres eget superstærke sæbeboblevand med denne simple opskrift:
 • 8 dl. vand
 • 2 dl. opvaskemiddel
 • 0,5 dl. glycerin
Glycerin fås eksempelvis hos Matas.

Vær opmærksom på, at ikke alt opvaskemiddel er lige velegnet til bobler. Jo mindre, det skummer, jo bedre er det sjovt nok. Man kan lave bobler med alt lige fra fingrene over ståltråd og piberensere til haveslanger og kraftig snor – eller måske endda med hulahop-ringe! Prøv jer frem. God boble-leg!

Is
Uge 33, 2017
Køl børnene ned med isleg

Har I plads i kummefryseren, bør I straks gå i krig med at lave kæmpe-isklumper! At trække en kæmpeisklump frem på legepladsen en varm sommerdag er et kæmpestort hit for store som små. Hvordan skal man gå til den, hvor hurtigt smelter den, og hvad kan man bruge alle de små isstykker til, efterhånden som den bliver mindre? En elastisk murerspand går ikke så let i stykker i fryseren som en spand af hård plast, og hvis I har to, så sørg for at sætte en ny spand vand ind, hver gang I lige napper en isklump til at køle ungerne ned med.

Ballon_bolde
Uge 27, 2017
Hvad gemmer sig i bolden?

Hvordan opfører en bold sig, når den er fyldt med sand? Eller med vat? Eller mel? Eller ris?  Bolde er fantastiske i arbejdet med krop og bevægelse, og I kan nemt lave jeres egne med helt særlige egenskaber.  I behøver bare en pose balloner og forskellige slags fyld. Til hver bold bruges der to balloner. Mundstykkerne klippes af, så det er lettere at krænge ballonen åben, mens I fylder den. Den anden ballon krænges over den første ballon for at dække det lille hul, og med lidt øvelse har I hurtigt en masse flotte, farverige og anderledes bolde, der måske hopper, falder tungt til jorden, rasler eller knaser!

Bananis
Uge 26, 2017
Banan-is

Findes der sunde is? Det gør der faktisk - og de er nemme at lave. Banan-is er simpelthen bare godt modne, halve bananer på ispinde, der har været en tur i fryseren. De tager ingen tid at lave, og børnene kan selv masseproducere dem til deres egen is-butik. Konsistensen bliver blød som rigtig is, men man slipper for små fedtede fingre, når isen smelter. Tip: Prøv også at rulle bananerne i kakao eller kokosmel - fortsat god sommer!

Fidgetspinner
Uge 25, 2017
Fidget-spinner

Få tre hurtige tips til brug af fidget-spinners, der med garanti også har ramt din institution.

'Timeglas': Den er genial som timeglas, da alle børnene kan forholde sig til hvornår den stopper (frem for et ur). Hvem kan stå eller være stille - hvem kan være vilde, hvem kan nå at tage overtøj på eller rydde op og være færdige inden spinneren? 

'Pil': Med et lille mærke på den ene 'vinge' kan spinneren oplagt fungere til lege som 'Den som flaskehalsen peger på', eller børnene kan være med til at tegne en skive med farver og opgaver alle skal løse. Sang-valg til morgensamling, motoriske udfordringer, spørgsmål om naturen, lege eller måske endda farvelære i sprogarbejdet? Alle læreplanstemaer kan implementeres.

'Passer': Med en blyant, tush eller kridt gennem et af hullerne er det nemt at tegne cirkler. Det kræver kun en smule øvelse med fingeren på midten samtidig med, at der tegnes hele vejen rundt. Det motoriske arbejde fortsætter, når cirklerne skal farves, klippes eller tegnes videre på. Måske de skal limes på et ark fuld af alle jeres udfordringer? Hermed en opfordring til at få det bedste ud af dillen, inden den forsvinder igen. God udforskning!


Uge 24, 2017
Sommerhilsen

Lav jeres egne sommer-blomster, og se, hvordan de på magisk vis bliver levende, når blot de får lidt vand. Glædelig sommer!


Uge 10, 2017
Nyt på Leg og lær: KOM GODT I GANG med små opgaver

Afsnittet Kom godt i gang rummer nu også seks opgaveark med små opgaver om portalen til nye brugere. Lav opgaverne, og bliv hurtigt fortrolig med at bruge Leg og lær.


Uge 2, 2017
Nyt på Leg og lær: 180 siders legende skoleforberedelse

Forløbet Skoleparat med Max og Bella er vokset med endnu flere kreative opgaveark. Giv de store børnehavebørn mod på den kommende skolestart med hele 180 siders legende læring.

Benny Bang Jensen er den kreative idemager bag "Ugens tip"